De winkelwagen is leeg

Volgens CAPA, de Canadese organisatie van bijenhouders, is de wintersterfte de afgelopen winter uitgekomen op bijna 26%, overeenkomend met een verlies van 200.000 bijenvolken op een totaal van 800.000 stuks. In de winter 2017/2018 was de wintersterfte 32%.

Interessante elementen

De rapportage bevat diverse interessante elementen. Verreweg de hoogste wintersterfte (54%) was er op het prince Edward eiland. Hoewel hier maar 6.000 bijenvolken aanwezig zijn is, telt dit dus nauwelijks voor de totale wintersterfte in Canada. Pikant is echte dat hier enkele jaren geleden een speciaal programma is gestart om de varroamijt buiten de deur te houden (de varroamijt komt hier niet voor). Dat (hoge) wintersterfte met ‘varroa’ te maken zou hebben, is een fabeltje dat met name door onderzoeksinstituten en onder de dictatuur daarvan staande imkerorganisaties nog steeds wordt volgehouden.

Indoors overwinteren

Verder wordt duidelijk dat het indoors overwinteren van bijenvolken geen doorslaand succes is voor het terugbrengen van de wintersterfte. Deze methode wordt het meest toegepast in Québec, daar bestaat ook de meeste langdurige ervaring. De techniek lijkt het meest geschikt voor niet al te grote aantallen bijenvolken, aangezien men dan de minste problemen ondervindt met ventilatie en afvoer van vocht.

Oorzaken wintersterfte

Uit de antwoorden van de bijenhouders blijkt dat zij het weer (koude winter) als de belangrijkste factor beschouwen bij het optreden van wintersterfte, en verhongering als de op één na belangrijkste oorzaak. Uit de toelichting wordt duidelijk dat er met name in april en mei veel bijenvolken het loodje hebben gelegd, zowel vanwege de lage temperaturen als door verhongering. Er worden 4 oorzaken voor deze verhongering gegeven: 1. onvoldoende aanleg van de voorraden in het najaar door de bijenvolken 2. het onvermogen van de bijen om zich in de bijenkast naar het voedsel te verplaatsen 3. het grote voedselverbruik door voortijdige broedaanmaak 4. onvoldoende toediening van voeding door de imker in het najaar en/of onvoldoende bijvoeding in het voorjaar. Dat bijenvolken het ook bij voldoende voeding niet redden kan ook door iets anders komen, maar dat ligt voor het functionarissendom buiten het denkraam. Hen daarop wijzen is volkomen zinloos, ze blijven liever uilskuikens of onwetende ronddolende ridders.

Bron: http://www.capabees.com/shared/2018-2019-CAPA-Statement-on-Colony-Losses.pdf