De winkelwagen is leeg

(geschreven op 26-03-2020 op basis van de toen beschikbare informatie, elders gepubliceerd op 26-03-2020, hier met enkele aanvullingen)

Vandaag (26-03-2020) kwam de Nederlandse Voedsel- en Waren Authoriteit (NVWA) naar buiten met de publiekswaarschuwing dat voedingssupplementen niet helpen tegen het coronavirus. Of zij dat kunnen onderbouwen op basis van eigen onderzoek moet ernstig betwijfeld te worden, het is de gebruikelijke pavlov-reactie van dit soort instanties. Er is sowieso nooit een degelijk onderzoek gedaan naar de voedingssupplementen zoals die in alle diversiteit bij zaken zoals het Kruidvat liggen.

Rol van WUR

Deze melding is, hoe kan het ook anders, voorgekookt door de afdeling Humane Voeding van WUR, net zoals de NVWA in Wageningen gevestigd, waarvan niet alleen de omvang ‘tamelijk obees’ is, maar waar ook een hoogleraar ‘tamelijk obees’ is.

Voedingssupplementen

Van het effect van sommige voedingssupplementen is veel bekend, nota bene van vitamine D, die expliciet in het persbericht van de NVWA wordt genoemd. Om dat af te serveren moet men wel heeeeel ver van de normale wereld af staan. Dan heeft men echt geen kennis genomen van een prominent deel van de medisch-wetenschappelijke literatuur. De nederlandse ‘voedingswetenschap’ heeft het hier totaal laten afweten onder het motto ‘wij stellen onze eigen prioriteiten’.

Immuunsysteem

Als de bedreiging van het coronavirus echt zo groot is, dan dient of alles gedaan te worden om ervoor te zorgen dat de mensen voor en na een infectie er zo min mogelijk last van hebben, bijvoorbeeld door een goed werkend immuunsysteem. Laat nou over-en-overbekend zijn dat mensen met obesitas een minder goed werkend immuunsysteem hebben en dat dit een van de risicogroepen is met betrekking tot de gevolgen van de ziekte Covid-19.

Minerale tekorten

We leven niet alleen in het corona-tijdperk, maar ook in het tijdperk dat 50% van de mensen een kaliumtekort heeft en 10 - 25% een ijzertekort, om er maar eens twee te noemen. Andere vaak voorkomende mineralentekorten zijn er voor zink en selenium. Dat alles is uitvoerig gedocumenteerd in wetenschappelijke publicaties afkomstig van gerenommeerde instituten. Grotendeels terug te vinden op de site van het Linus Pauling Instituut, zie https://lpi.oregonstate.edu/mic.

Mangaan

Dergelijke eventuele deficiënties kan een ieder in beeld krijgen via het voedingscentrum. Helaas krijgt men via dat centrum geen inzicht in een eventuele overmaat aan de inname van mangaan, het gehalte hiervan in voedingsmiddelen treft men evenmin aan in de bekende nederlandse voedingsmiddelentabellen. Daarvoor dient men de amerikaanse voedingsmiddeltabellen te gebruiken. Dan zal blijken dat bij een normaal, als gezond en gevariëerd aangeduid voedingspakket, de inname van mangaan tegenwoordig 5 – 10 keer zo hoog ligt als de ADI (2 mg per dag). 98% van de samengestelde voedingssupplementen die zoal verkocht worden, bevat deze hoeveelheid al.

Corona

Nu wil ik zeker niet beweren dat je met extra voedingssupplementen het coronavirus buiten de deur kunt houden, laat staan de als gevolg daarvan onstane ziekte kunt genezen, maar er lijkt mij niet zoveel tegen, mits de samenstelling van deze producten in orde is, d.w.z. afgestemd op een aangetoonde deficiëntie.

Dit soort suggesties maakt geen enkele kans om onderzocht te worden, laat staan om toegepast te worden, zolang WUR de skepter zwaait over dit soort zaken. En als ze er eventueel wel mee aan de slag zouden willen gaan, dan wordt eerst uitgebreid vergaderd en wordt een taskforce van belanghebbenden geformeerd. Doodlopende weg, bij voorbaat.